Borotalco is een deo uit Italië die daar ook veelvuldig gebruikt wordt. Als de deodorant werkt bij zulk warm weer, dan moet hij wel goed zijn toch? Ik was daarom heel benieuwd naar het merk en heb zowel de deodorant spray als de deo roller voor je uitgetest. In deze Borotalco review vertel ik je er alles over!

Het Italiaanse merk Borotalco

Borotalco deo spray

Borotalco is een heel bekend en oud Italiaans merk. De roots van het merk liggen al in 1878 in een kleine apotheek in Florence. Hier werd destijds de formule van boro-talcum ontdekt. Raad eens waar de naam vandaan komt? Juist, van deze formule! Deze talkpoeder werd vanaf dat moment gebruikt voor allerlei toepassingen voor baby’s en volwassenen. De absorberende, verfrissende, verzachtende en voedende eigenschappen van het product hadden vanaf dat moment al de markt veroverd.

Sinds 2019 ligt het merk, na een flinke make-over, ook in Nederland in de schappen. Er zijn in totaal 5 Borotalco deo sprays en 2 Borotalco deo rollers uitgebracht. Ieder met de unieke geur van Borotalco en werking van microtalk. Het fijngemalen talkpoeder is afkomstig uit de mijn in Val Chisone in Turijn. Talk is afkomstig van een natuurlijk kleimineraal en dat maakt Borotalco uniek.

Borotalco review: deo spray

Borotalco review: deo spray met microtalk

De Borotalco deo spray heb ik als eerste geprobeerd. Ik ben zelf een groot voorstander van deo sprays en vind ze eigenlijk altijd het gemakkelijkste in gebruik. Bij het gebruiken van de spray kwam de geur me al meteen tegemoet. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik hier zeker in het begin heel erg aan moest wennen. Dit met name, omdat het niet een parfum geur is die je in Nederlandse deo’s vaak tegenkomt. Het is juist een hele zachte geur, maar die je wel gedurende de dag blijft ruiken. Ik moest gewoon even wennen dat ik totaal anders rook.

De geur van Borotalco is overigens heel typerend en is al sinds het begin van de deodorant hetzelfde. De topnoten van de deodorant zijn bergamot en citrus, de kern van de geur bevat iris, viooltjes en rozen en de basisnoot bestaat uit vanille en muskus. Een hele lekkere frisse combinatie, maar je kan je misschien voorstellen dat je aan zo’n geur even moet wennen. Nu ik er overigens aan gewend ben, vind ik het juist heerlijk en weet ik niet of ik nog snel terug zou gaan naar de deodorants met een sterke geur.

Nu op naar de werking in deze Borotalco review. Ik ben heel erg te spreken over de werking van de microtalk. Ik merk dat zelfs op de warme benauwde dagen deze deodorant me beschermt tegen zweet en de geur daarvan. Het is nog nooit voorgekomen dat ik het ’s middags nodig vond om nog een keer te sprayen. Hij absorbeert heel goed!

Daarnaast merk ik dat hij heel fijn is bij gevoelige oksels, bijvoorbeeld na het scheren. De deodorant bevat geen alcohol en daardoor heb ik nog niet meegemaakt dat het prikte nadat ik de deo op deed. Daar kan ik normaal juist heel erg last van hebben, dus ik ben blij dat dit bij deze deo niet het geval is.

Het enige nadeel vind ik dat ik al een aantal keer heb meegemaakt dat ik toch witte strepen in mijn kleding had. Dit gebeurt met namelijk bij zwarte hemdjes die ik wel eens onder mijn kleding draag. Ik spray mijn deo meestal net iets voor ik me aankleed op, dus dat is iets waar ik bij de Borotalco deodorant op moet letten.

Borotalco review: deo roller

Borotalco review: deo roller met microtalk

De Borotalco original is ook verkrijgbaar in een deo roller. Zelf gebruik ik niet vaak een deo roller, maar deze is bijvoorbeeld wel de perfecte maat om mee te mogen nemen in het vliegtuig. Dat heb ik dan ook gedaan tijdens mijn vakantie naar Kroatië, waar ik deze eveneens in warm weer heb kunnen uittesten.

De deo roller heeft dezelfde zachte unieke geur als de original deo spray. Het is een bloemige en frisse geur die je gedurende de dag lekker laat ruiken. Ik herken de geur ook zeker van vakanties in Italië, dus dat is wel een grappige toevoeging. Het roept toch herinneringen op.

De werking van de deo roller is ontzettend fijn. Hij voelt hydraterend en zacht aan op de oksels en houdt het zweten absoluut tegen. Ook bij deze heb ik hem er tussendoor niet nog een keer bijgepakt, alleen een paar keer voor het idee als ik na een lange dag ’s avonds weer de deur uitging.

Bij deze deodorant heb ik geen witte vlekken ontdekt, maar merkte ik wel dat het wat langer duurde voor de deodorant was ingetrokken. Dit resulteerde een keer in vlekken op een zijden top, die ik er ook niet geheel met alleen wat water uit kreeg. Ook bij deze is het soms dus even opletten en kun je het eigenlijk beter na het aankleden opdoen.

Conclusie

Borotalco review: mijn ervaring met de Italiaanse deo

De conclusie van de Borotalco review. De Borotalco deo is heel fijn in gebruik en ik ben fan van de originele zachte geur. Het is iets compleet anders dan ik eerst gewend was, maar nu wil ik eerlijk gezegd niet anders meer. Ik heb zeker het idee dat de microtalk iets extra’s toevoegt ten opzichte van andere deo’s en ik blijf ook op warme dagen lekker fris ruiken. Ik moet zeggen dat ik niet overmatig zweet, maar mij is hij dus heel goed bevallen. De strepen in mijn kleding vind ik wel irritant en heb ik eigenlijk nog nooit eerder meegemaakt. Er is wel een invisible variant, dus misschien is dat de volgende keer de moeite waard om eens uit te proberen.

De Borotalco deodorant is verkrijgbaar bij verschillende drogisterijen en Plein.nl voor €4,69 per stuk.