Uit ervaring weet ik dat zwemmen met eczeem geen pretje is. Het kan de huid verder uitdrogen, maar de natte huid kan ook gaan schuren en vervolgens gaan irriteren. Wil je toch een duik nemen? Met deze tips doe je het veilig.
Wat doet water met eczeem?
Hoe gek het ook klinkt: water droogt de huid uit. Het is daarom verstandig om zo min mogelijk in contact te komen met water. Je kunt het beste zo kort mogelijk douchen, maar ook op een niet te hoge temperatuur. Een huid met eczeem is namelijk warm en als de omgeving dat ook is, kan de huid niet afkoelen. Dit resulteert in jeuk en veroorzaakt dan eczeem.
Wel kan de zon wonderen doen voor de huid. Dit komt doordat een tekort aan vitamine D ervoor kan zorgen dat je last krijgt van eczeem. Je vitamine D inname verhogen kan helpen tegen eczeem-klachten. Een hangmat bestellen is nu ineens niet meer zo’n gek idee! Ga er iedere dag minimaal 15 minuten in liggen om te genieten van de zon, en je vitamine D op peil te krijgen.
Tips voor zwemmen met eczeem
Het feit dat water de huid uitdroogt hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je met eczeem niet meer kunt zwemmen. Zelfs jij wil eindelijk weer eens een bommetje maken in het zwembad, maar het is dan wel fijn als je huid na afloop nog fijn aanvoelt en er goed uitziet. Hanteer daarom deze tips wanneer je een bezoekje brengt aan het strand of het zwembad, zodat je de kans op (het verergeren van) eczeem kunt verminderen.
1. Verzorg je huid
Staat het dagje zwemmen al in je agenda? Begin dan een week van tevoren al met het extra verzorgen van je huid. Als jouw huid al droog en geïrriteerd is voordat je gaat beginnen met zwemmen, dan vergroot je de kans om dit te verergeren.
De dag van het zwemmen kun je je huid het beste insmeren met een vette crème. Je voelt bijna als een glibberige vis wanneer je net in het water springt, maar dit is een heel fijn beschermlaagje voor de huid. Op het strand kun je daarentegen het beste gaan voor een vochtinbrengende crème die niet te vettig is, omdat anders het schurende zand aan je lichaam blijft kleven.
2. Droog jezelf af
Hoe verleidelijk het soms ook is om na het zwemmen meteen op je handdoek te gaan liggen, het is beter om eerst jezelf af te spoelen. Ga minimaal 30 seconden onder de douche staan en dep jezelf vervolgens droog met een zachte handdoek. Stop deze handdoek wanneer je op het strand bent meteen terug in je tas, zodat hij zandvrij blijft en smeer je direct na het afdrogen in met zonnebrand.
Bij een bezoekje aan het strand is het belangrijk dat je je handdoek zoveel mogelijk zandvrij houdt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door op een bedje te liggen en je handdoek geregeld uit te kloppen. Gelukkig is het zand van je huid verwijderen heel gemakkelijk als de huid droog is.
3. Afspoelen en verzorgen
Als de dag erop zit spring je weer onder de douche. Je reinigt de huid met een verzorgend doucheproduct, zoals bijvoorbeeld een douche olie en dept de huid weer droog met een handdoek. Vervolgens kun je je huid gaan verzorgen: de plekjes met eczeem smeer je in met hormoonzalf en de rest van het lichaam met een vette zalf.
In de zee of het zwembad?
Als je mij vraagt: ga je liever in de zee of het zwembad? Dan zeg ik absoluut zee! Voor mij biedt de zee namelijk meer voordelen en dat kan voor jouw huid met eczeem net zo zijn. Als ik zwem in de zee, dan herstelt mijn huid door het zoute water. Het kan ook de combinatie zijn van zon en zee, maar na een bezoekje aan het strand heb ik altijd minder jeuk en verdwijnt zelfs na een tijdje het eczeem.
Voor mij biedt de zee dus meer voordelen, zeker ten opzichte van een zwembad met chloor. Alleen het voordeel van een zwembad is dat je niet te maken krijgt met zand, wat voor veel mensen ook een vervelende factor kan zijn. Als dat jouw reden is om toch een zwembad te bezoeken, dan kun je eens kijken naar dit overzicht met chloorarme zwembaden. Daar zal je huid je voor bedanken!
Ga jij liever voor een duik in het zwembad of in de zee?