Foundation gebruik je om een mooie egale look te creëren. Dit wil je dan wel zo natuurlijk mogelijk doen, zodat het lijkt alsof je geen make-up draagt. Foundation aanbrengen kan lastig zijn, maar in dit artikel neem ik je stap voor stap mee met de drie verschillende methodes.

Foundation aanbrengen doe je zo

Voor je begint met het aanbrengen van je foundation is het belangrijk dat je huid verzorgd is. Je begint met het reinigen van je gezicht en brengt vervolgens een dagcrème aan die past bij je huid. Nadat de dagcrème is ingetrokken kun je het beste nog een primer gebruiken, die ervoor zorgt dat je foundation de gehele dag goed blijft zitten en net wat fijner aanbrengt. Een goede primer maakt het gezicht namelijk ook glad, waardoor je de foundation veel mooier en gemakkelijker aan kunt brengen. Vervolgens kies je de methode die het beste bij je past!

1. Met je vingers

Je kunt vloeibare foundation met je vingers aanbrengen voor een natuurlijk en zacht resultaat. Doordat je vingers warm zijn mengt de foundation goed met je huid, waardoor hij beter in de huid kan trekken. Gebruik bij het aanbrengen met je vingers niet meer foundation, dan dat je dagcrème gebruikt. De oneffenheden die je blijft zien, kun je later nog wegwerken met concealer.

Je begint in het midden van je gezicht en kunt eventueel bijvoorbeeld stipjes zetten op je gezicht om de foundation goed te verdelen. Je begint bij de neus en werkt in vegende bewegingen naar buiten (de zijkant, bovenkant en onderkant van je gezicht). Vergeet je nek niet mee te nemen, want het is het mooist als deze dezelfde kleur heeft als je gezicht. Ook al matcht de foundation heel goed bij je huid, dan kun je alsnog een klein beetje verschil zien.

2. Met een beautyblender

Een beautyblender is mijn favoriete tool! Dit is in feite een make-up spons in de vorm van een ei, maar dan met een klein puntje bovenop voor extra precisie. Je kunt ervoor kiezen om het sponsje nat te maken of het sponsje gewoon droog te gebruiken. Zeker wanneer je een droge huid hebt (met schilfers) zou ik je aanraden om de beautyblender eerst nat te maken voor gebruik.

Je kunt het beste een beetje foundation aanbrengen op de beautyblender en deze vanaf het midden van je gezicht naar de buitenkant bewegen. Dit doe je meestal in een deppende beweging voor een mooi dekkend resultaat, maar je kunt het ook uitvegen voor een wat subtieler resultaat. Je kunt bijvoorbeeld ook deppen op de wat minder egale gebieden van je gezicht en de foundation uitvegen op de rustige gebieden van je gezicht.

3. Met een kwast

Als je in een winkel bent geweest om een geschikte foundation uit te kiezen, dan heb je je foundation misschien aan laten brengen met een kwast. Dit is waar veel professionals mee werken, maar wat ook voor thuis een hele fijne tool kan zijn! Je gebruikt hiervoor een speciale foundationkwast of een stippling brush.

Als je gebruik maakt van een foundationkwast, dit is een platte vrij stevige kwast, dan veeg je de foundation van het midden van je gezicht naar de buitenste randen. Het is belangrijk dat je deze kwast goed schoonhoudt, anders ontstaan er echt strepen. Als je lichte strepen ziet kun je dit zo uitvegen met je vingers of door er met de kwast nog een keer overheen te gaan. Als je het aanbrengt met een foundationkwast zul je merken dat dit al gauw heel dekkend is en dat is met een stippling brush heel anders.

De stippling brush is een luchtige kwast met verschillende zachte haartjes. Hiermee breng je je foundation dan ook heel luchtig en natuurlijk mee aan! Je beweegt de stippling brush in ronddraaiende bewegingen over je gezicht, maar begint hierbij wel weer in het midden en werkt vanaf daar naar buiten. Bij een stippling brush is het weer wat fijner om de foundation eerst op je huid te stippen en dit vervolgens in een draaiende beweging uit te smeren.

Shop je benodigdheden hier:

Na het foundation aanbrengen

Als je de foundation hebt aangebracht kun je verder met de rest van je make-up aanbrengen. De volgende stappen zijn het aanbrengen van je concealer op de oneffenheden die je nog ziet, poeder op je gezicht aanbrengen als je je gezicht wil matteren en na het aanbrengen van je make-up afsluiten met een setting spray. Een setting spray zorgt er namelijk voor dat je make-up goed blijft zitten, maar kan je huid ook net een beetje extra hydrateren.