Door de huid te exfoliëren verwijder je voornamelijk dode huidcellen. Dit kun je doen met exfolianten met de werkzame stoffen AHA en BHA. In dit artikel vertel ik je wat de huid exfoliëren is, hoe het precies werkt en welk product past bij jouw huid.

Wat is het exfoliëren van de huid?

Het exfoliëren van de huid is het verwijderen van dode huidcellen, die door een verstoring op en in de huid zijn achtergebleven. Je kunt exfoliëren met een scrub, maar dan verwijder je alleen de dode huidcellen op de bovenste laag van de huid. Een exfoliant met AHA en BHA dringt dieper door in de huid en verwijdert daardoor ook dode huidcellen die dieper in de huid zijn achtergebleven.

Wanneer je niet exfolieert en deze dode huidcellen laat zitten, dan stapelen de dode huidcellen zich op. Dit kan resulteren in een doffe of droge huid, verstopte poriën, puistjes, gerstekorrels of een oneffen teint. Wanneer je veel last hebt van onzuiverheden of juist een droge huid, dan kun je veel baat hebben bij een exfoliant. Door het exfoliëren van de huid wordt je huid op een diepe manier gereinigd, laat het natuurlijke herstel van de huid soepeler verlopen en laat de huidverzorging een stuk beter intrekken.

Wat is het verschil tussen AHA en BHA?

In een exfoliant zit een actieve stof die de dode huidcellen verwijderd en ook bepaalde voordelen biedt voor de huid. Je kunt hierbij kiezen uit AHA en BHA, waar AHA de afkorting is van alphahydroxyzuur en BHA van betahydroxyzuur. In deze paragraaf bespreken we de voordelen van AHA en BHA die gebruikt worden in exfolianten.

De voordelen van AHA

AHA is oplosbaar in water en daardoor geschikt voor de droge huid of een huid met zonneschade. Dit komt doordat bij een droge huid de dode huidcellen zich met name opstapelen op de bovenste laag van de huid en deze gemakkelijk met een werkzame stof, zoals glycolzuur (AHA) of melkzuur (AHA) verwijderd kunnen worden. Tevens gaan de werkzame stoffen tekenen van veroudering tegen, hydrateert hij de huid en zorgt voor een gezonde en frisse uitstraling.

De voordelen van BHA

BHA is daarentegen in olie oplosbaar en daardoor beter geschikt voor de gevoelige en vette huid met puistjes en mee-eters. Daarnaast kan salicylzuur (BHA) ook een positief effect hebben op gevoelige huid met rosacea. Door te exfoliëren met BHA verwijder je dode huidcellen zowel op de huid als diep in de poriën. Doordat BHA de poriën binnendringt kan hij ook puistjes en mee-eters tegengaan die daar ontstaan. Het werkt op die manier preventief, ontstekingsremmend en ook anti-bacterieel.

Beginnen met exfoliëren

Na het reinigen van je gezicht met een make-up reiniger en eventueel een toner breng je de exfoliant aan. Je doet de exfoliant op een wattenschijfje en gaat één keer over je gehele gezicht heen. Vermijd hierbij het gebied rondom de ogen. Na het exfoliëren kun je direct je serum of gezichtscrème aanbrengen. De huid is bij het gebruik van een exfoliant wel gevoeliger dan normaal, dus breng altijd een product aan met SPF om je huid te beschermen, behalve ’s nachts natuurlijk!

Het exfoliëren doe ik zelf iedere avond, maar het is wel iets wat je op moet bouwen. Begin bijvoorbeeld met een paar keer per week en kijk of het voor jouw huid nodig is om dit verder op te bouwen. Mocht je een huid hebben met veel acne, dan kun je het zelfs iedere ochtend en avond gebruiken, maar ook dan is het verstandig om het langzaam op te bouwen.

Welk product past bij mij?

Wanneer je wilt beginnen met exfoliëren, dan is het echt even zoeken naar het juiste product. Het is belangrijk om eerst vast te stellen of je een exfoliant nodig hebt met AHA of BHA, dus wil je een exfoliant die helpt tegen een droge huid of juist onzuiverheden tegengaat? Zelf heb ik beide werkzame stoffen uitgeprobeerd en merk ik dat AHA inderdaad mijn fijne lijntjes tegengaat, maar dat ik wel echt BHA nodig heb om puistjes en ontstekingen in de huid tegen te gaan.

Exfoliëren met AHA en BHA: hoe werkt het?

The Ordinary heeft een product met 30% AHA en 2% BHA. Dit is een hoog percentage aan werkzame stoffen en daarom spoel je dit product na 10 minuten ook van je gezicht af. Deze mag je dan ook niet meer dan twee keer per week gebruiken en is niet geschikt voor de droge en gevoelige huid. Zelf zou ik daarom adviseren om eerst te beginnen met een AHA of BHA exfoliant met een lager percentage, aangezien je huid er ook langzaam aan moet wennen, maar de mogelijkheid is er dus wel.

Revolution heeft een toner met 5% glycolzuur (AHA) en deze is een stuk goedkoper dan de exfolianten. Ik heb deze zelf nog niet geprobeerd, maar aangezien glycolzuur alleen op de bovenlaag van de huid werkt, lijkt deze toner mij ook erg effectief. Je hebt hem ook nog in een mildere variant met 2,5% glycolzuur.

Paula’s Choice is toch wel de topper op het gebied van exfoliëren en dit merk heeft veel verschillende exfolianten met AHA en BHA. Mijn eerste was de Skin Perfecting 2% BHA liquid exfoliant en deze heeft mijn huid heel rustig gekregen. De onzuiverheden verdwenen en na gebruik voelde mijn huid altijd heel zacht en schoon aan. Nu ben ik, aangezien de AHA wel mijn fijne lijntjes liet verdwijnen, heel benieuwd naar de Resist Anti-aging 2% BHA exfoiliant.

Mocht je nog vragen hebben over het exfoliëren van de huid, laat het dan hieronder weten in de reacties!